Има няколко причини затова.  Първата – самият Юрий Гагарин е бил

...
Има няколко причини затова. 
Първата – самият Юрий Гагарин е бил
Коментари Харесай

Космическата фондация преименува Нощта на Юрий – и това е ужасна идея

Има няколко аргументи по тази причина. 

Първата – самият Юрий Гагарин е бил съперник на войните. Както припомня галактическият публицист Кийт Кауинг, негова е мисълта: “Гледайки Земята от космоса осъзнах, че тя е прекомерно дребна за спорове и задоволително огромна за съдействие ”. 

Втората – да, нашествието на Украйна от Путинова Русия е зло, само че каквото и да мислите за актуалното руско управление, изстрелването на кораба “Восток 1 ” през 1961 година е достижение на Съюз на съветските социалистически републики, като в състава на Съюза е била и Украйна. Нещо повече – създателят на актуалната космонавтика Сергей Корольов, който е взел участие в основаването на ракетите “Р7 ” и корабите “Восток ”, е с украински корени. Той е роден на 12 януари 1907 година в Житомир, през днешния ден част от Украйна, тогава в състава на Руската империя. Бащата на Корольов е от Беларус, до момента в който майка му е украинка. По-късно през 1924 година Сергей Павлович следва в Киевския политехнически институт – украинска институция. 

Трето – космонавтиката, без значение дали е американска или руска, е зачената в грях. Както ранните ракети на Съединени американски щати, по този начин и тези на Съюз на съветските социалистически републики имат корени от хитлеристка Германия. В първия случай Вернер Фон Браун, основателят на ракетата “Сатурн 5 ”, чрез която е изпратен човек на Луната, е някогашен член на нацистката партия. Във втория случай ракетите “Союз ” са правоприемник на “Р7 ”, които от своя страна са производни на ракетите “Р1 ” – руското копие на немските “Фау 2 ” (вижте публикацията на КОСМОС БГ за интервенция ОСОАВИАХИМ и генезиса на руската космонавтика). 

Без украинеца и руски жител Сергей Корольов, без руската ракетна промишленост да стъпи на немското завещание, нямаше да има и модерна съветска космонавтика, ракети и кораби “Союз ”. 

Осъждането на войната в Украйна и презрението към режима на Путин е морално и целесъобразно.

Но пренаписването на историята, която (както демонстрирах по-горе) е прекомерно сложна, съставлява ужасна концепция. Всички галактически запалянковци би следвало да познаваме греховното начало на космонавтиката и да се поучим от грешките на предишното, само че все пак имаме вяра в положителното бъдеще на човечеството измежду звездите. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР